Glimt fra sangkoret
Jyderup Sangkor 1975
I går, onsdag den 10. september (1975), var det 50 år siden der blev holdt stiftende generalforsamling for Jyderup Sangkor, og selv om de egentlige festligheder er udsat til senere, så blev dagen alligevel markeret på forskellige måde; bl.a. ved at medlemmer af koret aflagde besøg hos korets første og mangeårige dirigent, pens. skolebestyrer Peter Juhl, der nu bor på Amtsplejehjemmet i Jyderup. Peter Juhl blev overrakt blomster. Ved sangaftenen på Jyderup Kommuneskole, hvor dirigenten, Christian Olsen, deltog efter vel overstået sygdom, blev efter sangøvelsen festet med kaffebord og andet traktement.
Når den påtænkte fest skal arrangeres, da blev det med en sangkoncert, hvortil er indøvet sange fra repertoiret i 1925-26, og man håber meget, at tidligere medlemmer af koret kunne tænke sig at blive aktivt medvirkende denne aften. Det ville glæde dirigenten om en del ville melde sig, også for at kunne være med til et par øvelsesaftener forinden.
Af de gamle protokoller fremgår det, at der den 27. august 1925 var indrykket følgende annonce i avisen.
Sangforeningen i Jyderup.
Fra forskellig side er fremkommet ønske om, at der må blive oprettet et blandet sangkor, et folkekor for Jyderup og Omegn. I den anledning tillader jeg mig at indbyde alle interesserede til et møde på Jyderup Kommuneskole den 3. september kl. 8 aften
Peter Juhl.
Det lyder næsten utroligt for nutids mennesker, at der til det pågældende møde meldte sig ikke færre end 60 damer og herre. Tallet blev endda langt overgået ved den stiftende generalforsamling den 10. september 1925, hvor interessen manifesterede ved, at medlemstallet kom op på 105 aktive og 25 passive medlemmer!
Foreningens første bestyrelse fik denne sammensætning: formand, lærer Nielsen, kasserer Svend Rasmussen, "Møllegården", tømrermester Anton Christiansen, frk. Alma Nielsen, musiker Christian Olsen og dirigent Peter Juhl.
Det kan iøvrigt tilføjes, at bemeldte frk. Alma Nielsen blev kendt landet over, da hun mange år senere blev Danmarks første kvindelige sognerådsformand.
For Peter Juhl blev det næsten et kæmpearbejde at lære så mange ikke musikkyndige mennesker at synge samme, også i flerstemminge sange og i et blandet kor. Det blev nødvendigt med bistand fra flere sider bl.a. fra skolebestyrer Mønsted Friis, Jyderup Realskole, der påtog sig at indøve damestemmerne, medens Juhl tog sig af herrestemmerne. Også her er en tilføjelse, der er bemærkelsesværdigt: en af Mønsted Friis' døtre, Margrethe Friis, nu pensioneret overlærer stadig er aktivt medlem i Jyderup Sangkor.

Medlemsprotokollen for sæsonen 1925-26 kundgør, at det imponerende store kor, rådede over 35 sopraner, 32 alt stemmer, 22 tenorer og 30 basstemmer! - For at komme op på et tilsvarende kor i dag, skulle man næsten have samtlige folkekor på Sjælland sat sammen! - Til gengæld var det billigt at være medlem, kun 4 kr. for aktive og 2 kr. for passive. Det er dog stadigvæk billigt, eftersom det er muligt at blev aktiv et helt år for kun 30 kr.
Peter Juhl havde en dejlig evne til at få alle sine sangere til at synge sammen og yde det bedst mulige. Juhl havde i sjælden grad ære for både ord og toner, og Jyderup Sangkor blev et højt skattet kor i Sjællandske Folkekor, som det fra starten var tilmeldt. Som i alle andre foreninger har der været skiftende tilgange og afgang af medlemmer, men under anden verdenskrig blev folk atter glade for at synge danske sange, og der blev stor tilgang af nye medlemmer. Musikdirektør Ejner Jantzen og Chr. Olsen var behjælpelig med indøvningen af sange.

Den dag kom da skoleinspektør Juhl ønskede at overgive dirigentstokken til Christian Olsen, der da allerede længe havde været meddirigent. Chr. Olsen, der nu i over tyve år har dirigeret Jyderup Sangkor, blev en værdig arvtager og har, ligesom sin forgænger, et fint musikalsk øre og en inciterende måde, når det gælder om at få sin sangere til at lægge følelse i ord og stemme og være i bedste forstand medlevende. Under Chr. Olsens ledelse er det også de danske sange, der mest har stået på repertoiret, men ind imellem sætter han koret på større opgaver, hvilket naturligt har sin baggrund i Chr. Olsens gerning som udøvende musiker. Koret har bl.a. medvirket ved mange store arrangementer, stævner, fester, kirkekoncerter, også i samarbejde med andre nordiske kor (fra venskabsbyerne) ligesom koret ofte har glædet tilhørerne ved mindre sammenkomster eller på forskellige institutioner.
Når kontingentet kan holdes nede i det nævnte billige prislag, så hænger det i høj grad sammen med at koret gennem de 50 år har fået stillet lokaler gratis til rådighed, takke være velvilje fra først Jyderup Sogneråd og nu Tornved kommunalbestyrelse. Dertil kommer at de to dirigenter aldrig har krævet eller fået betaling for deres arbejde. Glæden ved sangen, kammeratskabet og et positivt samarbejde, har været dem løn nok. Dette gode kammeratskab g det loyale sammenhold er medvirkende til, at koret kan holde og hele tiden har holdt et medlemstal, der er konstant, med unge og ældre sangere, der hver onsdag mødes for at nyde både sangen og samværet. Chr. Olsen er værdsat, afholdt og populær som dirigent, og lige så påskønnet er fru Karna Olsen, der er en uvurderlig støtte for sin mand og går lige så helhjertet op i korets virke også som aktivt kormedlem. Med de utallige dejlige sange har Jyderup Sangkor glædet og beriget mange mennesker. Gennem sangen efterlever det stadig lige smukt syngende kor verslinjerne i "Farinelli":

"Sange har vinger,
langt den os bringer,
sangen er hele min adel,
min id,
sangen forynger,
for når man synger,
møder du hele din
ungdomstid"1


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 11. september 1975; Glimt fra sangkoret

Sidst opdateret 6. juli 2015
©Jyderup Realskole